Новини

Check out market updates

Съвети за наематели

Какво е необходимо да знаете и да предприемете след като сте взели решение за отдаване под наем на недвижим имот?

1. Вземане на решение за наемане на имот
Решението за наемане на имот обичайно е свързано с някоя от следните нужди:
а/ нужда от жилищна площ
б/ нужда от търговска площ
в/ нужда от офисна площ
г/ нужда от складова площ
Всеки от изброените по-горе видове имоти има различни характеристики, определящи неговата индивидуалност и ценност. За да спестите време е задължително преди да започнете с огледите на имоти, да сте отговорили на следните най-важни въпроси:
– коя е най-важната за Вас характеристика – дали това е местоположението, броя на спалните, близостта до обект за обществено обслужване, стойността на наема и др.
Ако най-важните критерии са стойността на наема и броя на спалните например, то тогава много лесно ще се ориентирате за вариантите за местоположение на имота, спестявайки евентуално няколкоседмично лутане из различни имоти.
– с какво сте склонни да направите компромис-например, етажността или наличието на асансьор и т.н.
– какъв е срокът, за който желаете да наемете имота.
Ако не отгорите на тези няколко въпроса може да загубите време и много нерви в обикаляне на имоти и накрая да установите, че цената която сте си определили е крайно недостатъчна за имота, към който се стремите. След това ще се наложи да промените търсенето си и да започнете отначало. В този процес ценна помощ може да получите от Вашия брокер.
При вземане на решение за наемане, трябва да знаете, че на пазара в България е възприето първоначално да се заплащат минимум два месечни наема, единият от които се използва за гаранционен депозит срещу евентуални щети и неплатени бъдещи сметки. Този принцип важи при сключване на договор за наем за всички видове имоти. Сумата за гаранционен депозит се възстановява от наемодателя след приключване срока на договора и заплащане на евентуални щети и текущи сметки.
За да си спестите неприятности и време, и за да наемете имот изгодно и при пазарни условия е препоръчително винаги да използвате услугите на професионални консултантски компании. Това е особено валидно в следните случаи:
– ако не сте от града в който ще наемате;
– ако наемате търговски, офисни или логистични площи.

2. Консултиране
Консултацията с професионалист на този етап е изключително важно и ще ви позволи да получите сбит и синтезиран обзор на пазара на наеми за конкетният град/район – предлагане, ценови нива и тенденции.
Освен пазарен анализ, в случай че наемате бизнес площи, консултантът ще изготви за Вас и анализ на локацията. В зависимост от предмета Ви на дейност, бизнес план, целеви клиенти, конкуренти, ще бъдете насочени към максимално ефективни и подходящи за Вас локации. Настаняването на добро местоположение, при пазарни условия, е основен фактор за дългосрочно успешното развитие на дейността.

3. Селекция на имоти за оглед
Тъй като практически е невъзможно да се огледат всички предложения на пазара, които са с подходящи за Вашето търсене характеристики, е необходимо да проведете много сериозно първоначално проучване и селекция чрез разговори по телефона, търсене в Интернет и др.
Осъзнаването на реалните критерии за наемане на имот и осигуряването на средствата са най-важните предпоставки за бързо намиране на желаната оферта. Препоръчително е да не гледате всяко предложение на пазара, тъй като безцелното осъществяване на огледи може само да Ви обърка, да изгуби ценното Ви време и да изпуснете точната оферта. Предимството на работата с консултант-брокер е да Ви насочи към селектирани огледи на имоти, съобразно вашите критерии.

Сподели:
Обади ни се сега
Адрес на офиса